Блог архив
RSS

Блог

Съвети за поддръжка на часовника: Смяна на батерия

Смяна на батерията на часовника

Най-честата причина за спирането на часовника е изтощаването на батерията – никога обаче не я сменяйте на първото попаднало ви място. Ако все пак ви провърви и не си тръгнете със съсипан или разхерметизиран часовник, то вероятно е новата батерия да свърши след два-три месеца, а евентуално разтеклата се киселина да доведе до непоправими повреди.>
Правилното действие в случая е да посетите оторизиран сервиз или сертифициран майстор-часовникар. Там ще ви бъде предложена модерна, съвременна батерия с активно вещество сребърен оксид (известна още като сребърно-цинкова батерия) на някоя от водещите световни марки – Maxell, Varta, Renata, Energizer, Duracell, Panasonic, Sony. За такава батерия спокойно можете да очаквате да получите дори една година гаранция.
Ако решите да направите смяната сами, рискувате да не успеете да различите качествената батерия сред множеството фалшификати на пазара. Освен това почти сигурно е, че ще нарушите херметизацията на часовника си, или въобще няма да успеете да затворите капака му – имайте предвид, че за някои часовници това е невъзможно без специална преса. Ако искате да се убедите, че това наистина не е толкова проста задача (или ако твърдо сте решили да го направите сами), можете да разгледате този кратък наръчник за смяна на батерия на часовник.